Wat is rhinitis?

Wat is rhinitis?

Rhinitis is een ontsteking van de neusholte waarbij het neusslijmvlies opzwelt. Veel voorkomende symptomen zijn: niezen, een verstopte neus, een waterige afscheiding (‘loopneus’) en een jeukende neus. Minder frequente symptomen zijn: kriebel in de keel, slechte reuk, pijn in het gezicht, hoofdpijn, jeukende en waterige rode ogen. Rhinitis kan allergisch of niet-allergisch van aard zijn. De meest voorkomende oorzaak van niet-allergische rhinitis is verkoudheid.

Allergische rhinitis treedt op wanneer je in contact komt met een allergeen (iets waar je allergisch voor bent). Het immuunsysteem reageert door een chemische stof vrij te geven die bekend staat als histamine. Dit is de oorzaak van de symptomen van rhinitis.

Rhinitis kan seizoensgebonden zijn waardoor je er op bepaalde momenten van het jaar last van hebt, of soms het hele jaar Seizoensgebonden allergische rhinitis wordt gewoonlijk ‘hooikoorts’ genoemd en komt meestal voor in de lente, zomer of vroege herfst. De oorzaak is stuifmeel van specifieke planten, zoals grassen, bomen of bloemen.

Bij niet-seizoensgebonden rhinitis reageer je allergisch op stoffen zoals huisstofmijt, dierenharen of schimmelsporen. Mensen met deze vorm van rhinitis kampen het hele jaar met symptomen.

Niet-allergische rhinitis is moeilijker om vast te stellen. Het is een aandoening van het neusslijmvlies zonder overgevoeligheid voor allergenen.  

Het kan verschillende triggers hebben zoals onder meer:

- Vreemde stof in je neus;

- Infecties, zoals verkoudheidsvirussen;

- Nauwe doorgang in de neusholte;

- Bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmers (NSAID's) en bloeddrukverlagende geneesmiddelen;

- Bepaalde voedingsmiddelen en geuren;

- Rook en andere luchtvervuiling;

- Weersveranderingen;

- Hormonale wijzigingen;

- Stress.

Als je eczeem of astma hebt gehad, dan heb je meer kans op allergische rhinitis. Bij regelmatige blootstelling aan irriterende stoffen in de omgeving, zoals rook, dan loop je ook meer risico. Rhinitis komt ook voor bij zwangere vrouwen als gevolg van hormonale schommelingen door de zwangerschap. 65-plussers hebben er ook meer last van.

Wat zijn de symptomen van rhinitis?

Symptomen van rhinitis variëren van mild tot ernstig. Ze hebben een invloed op je neusholte, keel en ogen. Mogelijke symptomen zijn:

- Verstopte neus;

- Loopneus;

- Jeukende neus;

- Niezen;

- Hoesten;

- Keelpijn;

- Jeukende ogen;

- Waterige ogen;

- Hoofdpijn;

- Gezichtspijn;

- Licht verlies van geur, smaak of gehoor.